8000 za očkování: Slovensko motivuje důchodce

Očkování

Na Slovensku již koronaviru podlehlo více než 15 100 lidí. Aktuálně se u našich východních sousedů rozhodli motivovat k očkování seniory, a to poměrně jasným způsobem, tedy finančními prostředky. Prvoočkovaní dostanou v přepočtu více než 5 000 korun, plně očkovaní, tedy i s třetí posilující dávkou obdrží přes 7 500 korun. Dnes tento vládní návrh schválil parlament.

Peníze pro 1,29 milionu lidí

Když bychom hledali nějakou zemi, která má velmi nízkou proočkovanost populace, narazili bychom právě na Slovensko. Tato země se zhruba 5 miliony obyvateli nabízí peníze celkem zhruba 1, 29 milionu lidí. Právě ti totiž splňují podmínky pro získání finanční podpory za očkování. původní návrh na odměňování počítal pouze s poukázkami. Ty měly mít hodnotu 500 eur, tedy 12 750 korun. Starší lidé jsou ale nejvíce ohrožení, a tak jdou Slováci formou finančních odměn.  

Až pětina průměrného důchodu

Ano, přesně tak lze vyjádřit částku 200 eur. Tu může mimo jiné získat až 400 000 obyvatel Slovenska starších 60 let, kteří se doposud vůbec neočkovali. Stejnou sumu dostanou i důchodci, již byli jednou či dvakrát naočkovaní.

Nemocnice na Slovensku praskají ve švech

Bohužel. Počet nově nakažených koronavirem se denně přehoupne přes 9 000. Původně se mělo dávat seniorům 150 eur, nicméně později se prosazoval ještě další bonus 100 eur. Opozice přitom chtěla, aby stát nepodmiňoval očkování finančním příspěvkem. Nakonec se ale prosadil kompromis.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/slovensko-covid-ockovani-prispevek-seniori-matovic.A211209_131048_ln_zahranici_kov

Náhledové foto: Pixabay

Radek Štěpán

Peníze mě fascinují a zajímají. Něco o nich vím a rád se s vámi o vše podělím.