Bankovní identita – jak funguje a jak ji získat

Klávesnice

Novinkou tohoto roku je takzvaná bankovní identita. Jde o nástroj, díky kterému můžete přes internet z pohodlí domova vyřešit řadu věcí, které se vztahují k vaší osobě. Od používání internetového bankovnictví až po komunikaci s veřejnou správou. My se dnes podíváme na to, jak bankovní identita funguje, co vše umožňuje a zejména jak ji získat.

O co jde a jak to funguje

V nadsázce se dá říci, že jde o jakousi digitální občanku. S ní můžete vyřídit na internetu řadu věcí. Jde o přihlašovací údaje, které jsou univerzální jak pro internetové bankovnictví, tak například pro komunikaci se státem, ale i soukromými firmami. Principem fungování je pak to, že banka svého klienta zná natolik, že jej lze díky ní identifikovat. Takto identifikovaný klient pak může vyřizovat celou škálu věcí přes internet, jelikož je jisté, že jde právě o něj. Lze se tedy díky bankovní identitě přihlásit například ke službám úřadů, měst či dalších institucí veřejné správy. Stejně tak se však lze přihlásit k mnohým komerčním společnostem.

Bankovní identita a komunikace se státem

Co vám tedy může bankovní identita přinést? Zejména pohodlné řešení některých věcí, které byste jinak museli řešit návštěvou úřadů. Chcete-li začít používat bankovní identitu pro styk se státem, nejlepší je se přihlásit do takzvaného Portálu občana. Z tohoto místa máte jednotný přístup do asi 45 portálů státní správy či územních samospráv. Zde najdete například přehled o vašich dokladech, ale i údaje z katastru nemovitostí či informace o bodovém hodnocení řidiče. Můžete si z tohoto místa také zažádat o výpisy z Rejstříku trestů, z bodového konta řidiče nebo živnostenského rejstříku. Lze si zde také založit datovou schránku.

Jak bankovní identitu získat?

Prvním krokem je, že musíte být klientem jedné z pěti bank, které v současnosti službu bankovní identity nabízejí. V současné době jde tedy o Českou spořitelnu, ČSOB, Komerční banku. AirBank a Moneta Money Bank. Banky poskytují bankovní identitu zdarma. Platit za ni musí jen soukromé firmy, které ji chtějí využívat. Zdarma je i ověřování totožnosti při přihlašování. U každé banky však bankovní identita funguje trochu jinak. Proto je dobré ověřit si vaši banku tím, že se ji zeptáte na přesný postup či si lze tyto informace zjistit na webu bankovni-identita.cz.

Náhledové foto – Pixabay

Honza Mikulín

Peníze mě vždy zajímaly, nyní o nich mohu psát. Rád vám mnohé prozradím.